Vertrouwenscontactpersoon
SV Merselo hecht veel waarde aan goede zorg voor leden, vrijwilligers en andere belanghebbenden van de club. Iedereen moet zich thuis en veilig kunnen voelen. De meeste zaken zijn goed geregeld, maar soms gebeuren er dingen waarmee je als lid niet graag te koop loopt of die gevoelig liggen. Er zijn verschillende mogelijkheden hoe hiermee om te gaan. Alle onderwerpen kunnen besproken worden met een leider, commissielid of bestuurslid. In een enkel geval kan deze stap te groot zijn.
In zo’n situatie kan een onafhankelijke en onpartijdige vertrouwenscontactpersoon de helpende hand bieden. Denk hierbij aan vragen rondom sportiviteit, respect, discriminatie, opvoeding, pesten, agressie, geweld, intimidatie, etc. Wanneer de klacht bij de vertrouwenscontactpersoon terecht komt kan deze direct hulp bieden, hulp inroepen van externe deskundigen of melden aan bevoegd gezag. De vertrouwenscontactpersoon bewaakt of de afhandeling van de klachten/zorgen goed en volgens afspraak worden afgehandeld. De vertrouwenscontactpersoon registreert anoniem alle bij haar aangemelde klachten/zorgen en de wijze van afhandeling. Bij ernstige situaties is er altijd overleg met het hoofdbestuur over de te volgen aanpak.
De vertrouwenscontactpersoon is onafhankelijk en onpartijdig en voor iedereen toegankelijk.
Om te zorgen dat iedereen zich thuis en prettig voelt is het van belang dat we met z’n allen een aantal waarden en normen naleven die zijn samengevat in een gedragscode. Deze gedragscode is op een aantal plekken in onze accommodatie zichtbaar zodat de code levendig blijft.
Gedragscode
- Speel met respect voor jezelf, je teamgenoten en je tegenstanders.
- Accepteer de beslissingen van de scheidsrechter.
- Respecteer het werk van diegene die ervoor zorgen dat je kunt trainen en wedstrijden kunt spelen. Dit is niet vanzelfsprekend.
- Ondersteun alle pogingen om verbaal- en fysiek geweld tijdens sportactiviteiten te voorkomen. Pesten tijdens de activiteit of na afloop via social media wordt niet getolereerd.
- Onthoud je van ongewenste (seksuele- ) intimidaties.
- Ga sportief om met winnen en verliezen in het spel.
- Toon je als speler, ouder, trainer, toeschouwer, vrijwilliger medeverantwoordelijk voor de sportiviteit in en om het veld. Deze sportiviteit heeft ook betrekking op de uitspraken via social media.
- Maak ongewenst en/of onplezierig gedrag bespreekbaar. Het liefst naar de persoon zelf, anders naar medeleden / bestuur en/of naar de vertrouwenscontactpersoon.
- Kom afspraken na: vrijwilligheid is geen vrijblijvendheid.
- Maak verantwoord gebruik van de beschikbare materialen en de accommodatie.
- Ga verantwoord om met alcohol; alleen aan personen boven de 16 wordt alcohol verstrekt.